Slovakia Ring – Tóth Anita nemzetközi mezőnyben a dobogón

Augusztus 21-23. között a Slovakia Ringen rendezték az FIA CEZ, a magyar Hankook Autós Gyorsasági OB, és még jó néhány közép-európai túraautós bajnokság soron következő fordulóit, köztük az ESET Tourenwagen Cup (TWC) két futamát.

Versenyzőink a magyar bajnokság sprintfutamain ezúttal nem álltak rajthoz, Tóth Anita és Csiszér Béla a TWC versenyekre koncentráltak a két Renault Clioval.

A pénteki kvalifikációján Anita a 4. legjobb időt autózta 2:25-ös idővel, míg Béla a 10. helyet szerezte meg. Az ő legjobb körideje 2:27 volt.

A szombat délután megrendezett első futam rajtjánál Anita beragadt, így végül csak a mezőny végérül tudott nekivágni a versenytávnak. Igaz, hogy két legnagyobb ellenfelének, Timnek és Lévainak problémáik akadtak a verseny folyamán, de ezt leszámítva is hatalmas teljesítmény, hogy végül csinos hölgypilótánkat a harmadik helyen intette le a kockás zászló.
Béla a rajtrács 10. kockájából indulva végül az összetett 5. helyet szerezte meg (a TWC2+ géposztályban a 4.)

A vasárnapi verseny rajtsorrendjét a szombati futam befutója határozza meg, így Anita a 3. rajtkockából várhatta, hogy a startlámpák kialudjanak. Ezúttal jól kapta el a rajtot és egy helyet javítva feljött a második helyre, melyet egy ideig derekasan meg is őrzött. A hátulról érkező ellenfelek támadásait azonban csak egy ideig tudta visszaverni, két alkalommal is kisodródott a pályáról, de szerencsére mindkétszer vissza tudott térni az aszfaltcsíkra. Egy küzdelmes verseny után végül az 5. helyen ért célba.
Bélát még a verseny első felében kilökték, és neki nem volt szerencséje a sóderággyal. A Clio kerekei besüppedtek a laza talajba, így a verseny feladására kényszerült.

Tóth Anita:
„A szombati dobogós helyezés ellenére a vasárnapi futamot sokkal jobban élveztem. Nagyon jó érzés volt a második helyen autózni és küzdeni a pozícióm megtartásáért. Egy ilyen verseny nagyon jó alkalom a tanulásra, fejlődésre. Amiben mindenképpen erősödnöm kell, az a mentális felkészültség, hogy bírjam a nyomást, és ne hibázzak, ha az ellenfelek szorongatnak.”

A hétvégén ismét rendeztek zóna- és OB endurance futamot, melyen Csiszér Béla – Mink Zoltán párosunk kategóriája harmadik helyén végzett a Civic Type-R-el.

Szöveg: KZ
Fotó: Norby